Veelvoorkomende Spaanse woorden op de menukaart
Wanneer je in Spanje uit eten gaat, kan de menukaart best overweldigend zijn. Gelukkig hoef je maar een paar sleutelwoorden te kennen om al een heel eind te komen. Hieronder vind je een handige tabel met veelvoorkomende en toegankelijke Spaanse woorden die je vaak tegenkomt op de kaart.
Spaanse term | Betekenis (NL) | Toelichting |
---|---|---|
Entrante | Voorgerecht | Lichte gerechten zoals brood, salade of tapas |
Plato principal | Hoofdgerecht | Vaak vlees of visgerechten |
Postre | Nagerecht | Toetjes zoals flan, ijs of taart |
Bebidas | Drankjes | Frisdrank, water, wijn en bier |
Agua sin gas / con gas | Plat / bruisend water | Zonder prik (sin gas), met prik (con gas) |
Carne | Vlees | Rund, varken of kip |
Pescado | Vis | Heek (merluza), goudbrasem (dorada) |
Mariscos | Schaaldieren | Garnalen (gambas), inktvis (calamares) |
Ensalada | Salade | Vaak met tomaat, olijfolie, sla |
Pan | Brood | Vaak geserveerd met olijfolie of tomaat |
Tapas | Kleine hapjes | Diverse kleine gerechten om te delen |
Menu del día | Dagschotel | Goedkope 2- of 3-gangen lunch inclusief drank |
Queso | Kaas | Diverse Spaanse kazen |
Jamón | Ham | Spaanse gedroogde ham (serrano of ibérico) |
Verduras | Groenten | Gegrild, gebakken of gestoomd |
Sopa | Soep | Vaak gazpacho (koude tomatensoep) of crema |
Arroz | Rijst | Paella of arroz negro |
📝 Tip: vraag gerust uitleg
Als je iets niet begrijpt, kun je vragen: ¿Qué es esto? – Wat is dit?
Of specifieker: ¿Qué lleva? – Wat zit erin?
Of specifieker: ¿Qué lleva? – Wat zit erin?
📝 Samenvatting
Met deze woorden kom je moeiteloos door elke Spaanse menukaart. Onthoud dat je altijd gerust om uitleg mag vragen!