Mirella Rothengatter

Docent / Oprichter
Brief info

¡Hola!

Mijn naam is Mirella Rothengatter-Oosterveen, getrouwd en moeder van vier kinderen.
Na de geboorte van mijn oudste zoon ben ik begonnen met Spaans leren, omdat het een mooie taal is die door heel veel mensen in de wereld wordt gesproken.

Na het behalen van mijn HAVO-diploma wilde ik aanvankelijk VWO gaan doen om te kunnen doorstromen naar de universiteit. In plaats daarvan ben ik terechtgekomen op de HBO-opleiding Tolk/Vertaler, die ik met succes afrondde, ondanks de drukte van inmiddels twee jonge kinderen.

Vlak daarna ben ik gaan werken voor een Spaanse schadecorrespondent. Onze samenwerking duurde acht jaar, tot het moment van zijn pensionering. Van hem heb ik pas echt Spaans leren spreken!!

Inmiddels had ik mij aangemeld bij een stedenbandorganisatie, waarvoor ik allerlei contacten onderhield en bij tijd en wijle als tolk optrad en hielp ik een goede vriendin met het maken van programma's voor Spaanstaligen bij de lokale radio.

In 1997 heb ik een vertaalbureautje opgericht en in februari 1998 ben ik als vertaler in de Spaanse taal beëdigd bij de rechtbank te Den Haag. Ik gaf mijn "bedrijfje" de naam Espalmía. Esp staat voor España, al voor América Latina en mía is een afkorting van mijn voornaam Mirella.
Het was mijn bedoeling om, eventueel aangesloten bij een rechtbank, als parttime vertaler aan de slag te gaan. Het liep echter anders...

In dezelfde tijd zocht men namelijk bij de Volksuniversiteit een docente Spaans. Het lesgeven vond ik zó leuk, dat ik mij daarop ben gaan toeleggen. Vertalen ben ik altijd wel blijven doen, maar lesgeven is sinds die tijd mijn belangrijkste werk geworden. Eigenlijk heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt!

Naast de Volksuniversiteit heb ik les gegeven bij verschillende taalcentra en instituten en op diverse middelbare scholen, waar het vak Spaans als startersvak in de Nieuwe Fase werd geïntroduceerd. Ik heb ook veel bijlessen gegeven aan MBO- en HBO-scholieren en ik heb zelfs groepjes kinderen van de basisschool de eerste beginselen van het Spaans bijgebracht. Ik heb dus mogen lesgeven aan mensen van 8 tot 80 en dat maakt mijn werk niet alleen heel leuk, maar ook heel gevarieerd.

Sinds 2004 wonen wij in Deventer en vanaf januari 2006 ben ik naast mijn vertaalactiviteiten ook gaan lesgeven via Espalmía. Hiervoor heb ik mijn eigen materiaal ontwikkeld. Inmiddels heb ik verschillende cursussen gemaakt, waarover meer op de website.

Er worden ook cursussen gegeven ter voorbereiding op de examens van DELE (zie site Cervantes). Om cursisten goed te kunnen voorbereiden, heb ik zelf alle drie de examens van DELE gedaan (inicial, intermedio en superior). Tegenwoordig zijn deze niveau’s gerelateerd aan het Europees Referentiekader A1/A2 – B1/B2 – C1/C2.

Sinds de zomer van 2007 kan ik lesgeven in onze tot prachtig leslokaal omgebouwde garage, waar u van harte welkom bent.

¡Hasta pronto!

Contactgegevens

Cornelis Lelylaan 2
7424 CD, Deventer
0617682771
spaanseles@espalmia.nl

Espalmía © 2021. Alle rechten voorbehouden.